Optimalizační modely pro strategické rozhodování v odpadovém hospodářství - Mazlová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Táto diplomová práca je zameraná na tvorbu komplexného optimalizačného modelu pre tokovú úlohu v odpadovom hospodárstve. Jej hlavným cieľom je návrh modelu úlohy zmiešaného celočíselného programovania, ktorý zahŕňa všetky aspekty od produkcie až po spracovanie odpadu, jeho implementácia v programovacom jazyku Julia a popis získaných výsledkov. Výsledný model dokáže rozvrhnúť dopravné trasy, určiť spôsob prepravy odpadu a alokovať spracovateľské a úpravné zariadenia vrátane dimenzovania ich kapacít. Tento model je následne použitý k testovacím výpočtom na reálnych dátach z Českej republiky.

This diploma thesis focuses on the creation of a complex optimization model for network flow problem in waste management. The main goal is designing a model of mixed integer programming problem that includes every aspect from production to waste treatment, its implementation in the Julia programming language and the description of the obtained results. The final model can plan transport routes, determine the method of waste transportation and allocate processing and treatment facilities, including sizing their capacities. This model is then used for test calculations on real data from Czech Republic.
Optimization models supporting strategic decisions in waste management
Keywords: odpadové hospodárstvo; spracovanie odpadu; toky v sieti; teória grafov; zmiešané celočíselné programovanie; programovací jazyk Julia; optimalizačný model; SOS1 premenné; waste management; waste treatment; network flow; graph theory; mixed integer programming; Julia programming language; optimization model; SOS1 variables