Ultrazvukový anemometr - Dvořáček, Michael (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Práce popisuje principy a problémy při realizaci ultrazvukového anemometru. Je popsán princip výpočtu rychlosti větru a následné korekce výpočtu. Pro realizaci jsou využity ultrazvukové sensory a microcontrolér ARM Cortex-M3. Práce se zabývá generováním PWM signálu, jeho analogovou filtrací, zesílením a odvysíláním. Na přijímací straně je to nízkonapěťový zesilovač a komparátor. Vyvýjený kód je popsán pomocí vývojového diagramu.

Work describe principles and problems of the realization ultrasonic anemometer. It's described methods of computation speed wind and its correction. In favor of realization are used ultrasonic transducers and microcontroller ARM Cortex-M3. The work treats PWM signal generating, its analog filtration, amplification and transmitting. On receiving part there are low voltage amplifier and comparator. Developing code is described by flowcharts.
Ultrasonic anemometer
Keywords: Anemometr; ultrazvukový senzor; zpracování signálů; Anemometer; ultrasound sensor; signal processing