Vliv specifické lokality na cenu rezidenčního objektu na Brněnsku - Drochytka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2020)
Předmětem této diplomové práce je popis vybrané lokality z hlediska výstavby území, dostupnosti občanské vybavenosti, vývoje cen nemovitostí, cenotvorných faktorů a specifik územního plánování. Nezbytnou součástí práce je vytvoření potřebné databáze s uvedením vhodných kritérií a její následné vyhodnocení. Na základě vytvořené databáze je provedeno ocenění vybraných rezidenčních objektů cenou zjištěnou a cenou obvyklou, uvedení dominantních a specifických cenotvorných faktorů. Následně je analyzován trh s důrazem na vývoj v posledních letech. V závěru práce je uvedeno zhodnocení celého tématu a úvahy o tom, proč jsou fakta taková, jaká jsou a možné návrhy řešení.

Residential building, sales comparison approach, market valuation, specific location, arm’s length price, market value
The Influence of a Specific Location on the Price of Real Estate for Residential Housing in Brno and its Surroundings
Keywords: Rezidenční objekt; porovnávací metoda ocenění; tržní ocenění; specifická lokalita; cena obvyklá; tržní hodnota; The subject of this thesis is description of specific chosen location concerning building increase; availability of the social facilities; price evolutions of the properties; price-setting factors and specific feature of spatial planning and their impacts on the price. It is necessary to create a database of the properties as a part of the thesis and its evaluation. There is valuation of the residential properties on the basis of the database by the arm’s length price and administrative price with use of significant and specific price-setting factors. It is followed by market analysis. In the conclusion; there is a summary of the whole topic considering all the facts and their evaluation.