Design protipožárního respirátoru - Metlický, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tématem této bakalářské práce je design protipožárního respirátoru, konkrétně ochranné masky určené primárně hasičům a záchranářům. Cílem designu je vytvoření funkčního návrhu dodržujícího ergonomické, technické a estetické požadavky.

The topic of this bachelor’s thesis is design of anti-fire respirator more specifically self-contained breathing apparatus primarily intended for firefighters and rescuers. The main aim of this design is to create functional object fulfilling ergonomic, technical, and aesthetic demands.
Design of Anti-fire Respirator
Keywords: ochranné prostředky dýchacích orgánů; ochranná maska; obličejová maska; respirátor; design; respiratory protective equipment; self-contained breathing apparatus; fullface mask; respirator; design