Měření spektrálních charakteristik fluorescenčních napěťově-citlivých barviv - Pavlík, Dušan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Práce se zabývá optickým měřením vlastností látek s využitím absorpční a fluorescenční spektroskopie. Je zde vysvětlen princip fluorescence, který má přímou souvislost s měřením spektrálních charakteristik tzv. napěťově-citlivých barviv (konkrétně di-4-ANEPPS). Toto barvivo se používá pro bezkontaktní (optické) snímání elektrické aktivity organismu, přičemž se využívá jeho napěťově závislého spektrálního posunu po navázání na buněčnou membránu. Správná aplikace tohoto fluorescenčního barviva je však závislá na mnoha faktorech – jedním z nich je zde diskutovaná a proměřená spektrální závislost na bezprostředním okolí použitého fluorescenčního barviva di-4-ANEPPS.

This bachelor thesis deals with optical measurement of substances properties in practical service of absorption and fluorescent spectroscopy. The work specifies the principle of fluorescence, which has direct association with spectral characteristics measurement of so-called voltage-sensitive dyes (in this instance di-4-ANEPPS). This dye is used for contactless (optical) imaging of organisms electric activity in practical service of its voltage dependent spectral shift after binding itself on cell membrane. However, the right application of this fluorescent dye is dependent on too many factors – one of them, discussed and measured in this work, is di-4-ANEPPS spectral dependency on its immediate environment.
Measurement of Spectral Characteristics of Fluorescent Voltage-Sensitive Dyes
Keywords: Fluorescence; napěťově citlivá barviva; spektrální charakteristiky; spektrofotometr; spektrofluorimetr; buněčný potenciál; di-4-ANEPPS; Fluorescence; voltage sensitive dyes; spectral characteristics; spectrophotometer; spectrofluorimeter; cell potential; di-4-ANEPPS