Nástroj pro analýzu výkonu alokátorů paměti v operačním systému Linux - Müller, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Tato diplomová práce prezentuje nástroj, který umožňuje analýzu vlastností dynamických paměťových alokátorů se zaměřením na jejich výkon. Práce identifikuje důležité výkonnostní metriky paměťových alokátorů a také faktory prostředí a programu, které tyto metriky mohou ovlivnit. Na základě těchto nalezených metrik byl navrhnut a implementován nástroj, který umožnuje jejich sběr a analýzu. Nástroj umožňuje tvorbu různých scénářů použití alokátorů tak, aby bylo možné analyzovat chování alokátorů za různých podmínek. Tento nástroj byl testován na několika dostupných paměťových alokátorech se svobodnou licencí.

This diploma thesis presents a tool for dynamic memory allocator analysis, focused on their performance. The work identifies the important memory allocator performance metrics, as well as the environment and program factors influencing these metrics. Using this knowledge, a tool was designed and implemented. This tool allows to gather and analyze these metrics. The tool provides the ability to create memory allocator usage scenarios for the purpose of the allocator behavior analysis under different conditions. The tool was tested on several available memory allocators with free license.
A Tool for Analyzing Performance of Memory Allocators in Linux
Keywords: dynamická alokace paměti; malloc; výkon; paměť; lokalita; fragmentace; dynamic memory allocation; malloc; performance; memory; locality; fragmentation