Motory vozů série Le Mans - Herman, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá přehledem vývoje pohonných jednotek používaných v závodních vozech účastnících se vytrvalostní série Le Mans, především však závodu 24 hodin Le Mans. V první části práce je nastíněna základní charakteristika této série a samotného závodu 24 hodin Le Mans. Jsou zde také stručné popsána pravidla a nejdůležitější technická omezení, jimiž se musí konstruktéři při stavbě prototypu řídit. Druhou část tvoří přehled motorů závodních vozů, z historického hlediska zajímavých buď svou konstrukcí a nebo úspěchy, jichž ve své době dosáhly. Poslední část je věnována konstrukčnímu porovnání pohonných jednotek současných účastníků série Le Mans, jejich popisu a důležitým technickým specifikacím.

This bachelor´s thesis deals with the overview of development the drive units, which are used by racing cars of Le Mans endurance series, mainly the race 24 hours of Le Mans. In the first part is outlined the general characteristic the series and the race 24 hours of Le Mans itself. There are briefly described the instructions and the most important technological limitations, observed by designers. The second part contains an owerview of racing cars engines, which are interesting from the historical point of view either by their construction or by achieved success. The last part is devoted to the constructional comparison of drive units of present participants the Le Mans series, their description and the important technical specifications.
Engines for Le Mans Series
Keywords: Motor; Le Mans; prototyp; turbodmychadlo; výkon; zdvihový objem; válec; hřídel; hlava válců; píst; technická data; rotační motor; Engine; Le Mans; prototype; supercharger; power output; displacement; cylinder; shaft; cylinder head; piston; technical specifications; rotation engine