Koncepční návrh ultra lehké konstrukce lunárního habitatu - Mazáč, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním koncepčního návrhu ultralehké konstrukce lunárního habitatu. Začátek práce se věnuje základním údajům o Měsíci a různými návrhy habitatů a měsíčních základen. Následně je představen koncepční návrh a definováno zatížení. Poté je na konstrukci aplikováno zatížení a jsou navrhnuty základní stavební prvky konstrukce, zejména dimenzování nafukovacího prutu. Práce je ukončena návrhem technologie výroby nafukovacího prutu a koncepčními návrhy hlavních konstrukčních uzlů.

This master’s thesis deals with ultra lightweight structural design concept of a lunar habitat. The beginning of the thesis is focused on basic properties of the Moon and different concept designs of lunar habitats and bases. Afterwards the main concept is introduced with defined loads followed by application of loads on the construction and design of main parts of the construction, especially design of an inflatable beam. Thesis is ended by manufacturing technology of an inflatable beam and design concept of main structural nodes.
Ultra lightweight structural design concept of a lunar habitat
Keywords: Habitat; Měsíc; prutová konstrukce; zatížení; hydrostatická síla; nafukovací prut; kevlar; regolith; styčník; Habitat; Moon; beam construction; load; hydrostatic force; inflatable beam; Kevlar; regolith; node