Optimalizace zdanění fyzické osoby - Reichlová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daňové optimalizace fyzické osoby, konkrétně volbou nejvhodnější metody uplatnění daňových výdajů s cílem minimalizovat celkové zatížení domácnosti. Práce je rozdělena do dvou částí, na teoretická východiska a vlastní analytickou práci autora. V analytické části je využita autorem vedená daňová evidence za rok 2024. V této části je uvažováno o možných způsobech uplatňování výdajů, vyměření daně paušální částkou nebo zapojení spolupracující osoby. Autor využil metodu syntézy, což umožnilo propojit obecné principy a vlastní zjištění a navrhnout konkrétní doporučení pro danou problematiku.

The bachelor's thesis deals with the issue of tax optimization of a natural person, specifically the choice of the most suitable method of applying tax expenses with the aim of minimizing the total burden on the household. The work is divided into two parts, the theoretical starting points and the author's own analytical work. In the analytical part, the tax records kept by the author for the year 2024 are used. In this part, possible ways of applying expenses, assessing the tax with a lump sum or involving a cooperating person are considered. The author used the synthesis method, which made it possible to connect general principles and own findings and propose specific recommendations for the given issue.
Taxation of natural persons
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; sociální pojištění; zdravotní pojištění; osoba samostatně výdělečně činná; fyzická osoba; daňová optimalizace; daňová evidence; persoval income tax; social insurance; health insurance; self-employed person; natural person; tax optimalization; tax records