Ovladač tříosého nanometrického manipulátoru - Pernica, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá popisem piezoelektrického jevu a jeho využití pro polohování s nanometrovou přesností v laboratorním využití. V práci je popsán přímý a nepřímý piezoelektrický jev, různé druhy piezoelektrických aktuátorů a způsoby jejich ovládání se zaměřením na eliminaci jejich hystereze. Cílem je návrh ovladače pro piezoaktuátory v tříosém nanometrickém manipulátoru Thorlabs MAX341/M.

This diploma thesis describes the piezoelectric phenomenon and its use for positioning with nanometric precision in laboratory use. In the thesis is description of direct and indirect piezoelectric phenomenon, various types of piezoelectric actuators and ways of their control with the aim of eliminating their hysteresis. The goal is to design a controller for piezo actuator built in the three-axis nanometric manipulator Thorlabs MAX341/M.
Controller of three-axis nano-metric manipulator
Keywords: Piezoelektrický jev; piezoaktuátor; vysokonapěťový zesilovač; synchronní detekce; PID regulátor; Arduino; Piezoelectricity; piezoactuator; high voltage amplifier; synchronous detection; PID controller; Arduino