Modelování potlačení strukturálního šumu při projekčním rtg zobrazení - Lamoš, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem této práce je vytvoření programu, který by modeloval šumové složky a metody jejich odstranění při RTG (rentgenovém) projekčním zobrazení s největším důrazem kladeným na potlačování strukturálního šumu. Jako vhodné programové prostředí byl zvolen MATLAB. Využívá se také jeho nadstavbových toolboxů a to převážně Image Processing Toolbox. Jednotlivé metody a pomocné prvky jsou vytvořeny jako samostatné funkce, které mají dostatečné množství vstupních parametrů. Nabízí se tedy velká variabilita nastavení při modelování. Všechny funkce zastřešuje uživatelská aplikace. Tím se stává model tzv. „user friendly“ a je vhodný pro podporu výuky jako laboratorní úloha. Pro potlačování strukturálního šumu lze využít metod časové obrazové subtrakce, metod časové integrace, matched filtrace nebo rekurzivní filtrace. Pro potlačování fyzikálního šumu je možno zvolit jednu ze tří nabízených kumulačních metod. Vhodným nastavením parametrů lze dosáhnout i potlačení periodického pohybového šumu.

The aim of this task is to create a program that will simulate noise components and methods of their elimination for X-ray projection imaging with focus on structural noise. MATLAB has chosen as the environment for the implementation. Some of the toolboxes shipped with MATLAB has also been used, mainly the Image Processing Toolbox. The methods and elements are implemented as independent functions, which are highly configurable through the setting of the input parameters. All of functions are covered in a custom application. The model is become user friendly and it is suitable teaching support as a laboratory task. The methods it is possible to use for the structural noise suppression are: temporal image subtraction, temporal integration, matched filtration and recursive filtration. There are three methods of cumulation for physical noise suppression. With proper settings it is possible to suppress also the periodical motional noise suppression.
X-ray projection imaging- model of structural noise suppression
Keywords: Strukturální šum; fyzikální šum; pohybový šum; DSA (Digital Subtraction Angiography); diluční křivka; kumulační metoda; subtrakční metoda; časová obrazová subtrakce; časová integrace; „matched“ filtrace; rekurzivní filtrace; MATLAB.; Structural noise; physical noise; moving noise; DSA (Digital Subtraction Angiography); dilution curve; cumulation method; subtraction method; temporal image subtraction; temporal integration; matched filtration; recursive filtration; MATLAB.