Bezpečnostní systém pro eliminaci útoků na webové aplikace - Vašek, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Botnet útoky, které cílí na síťovou vrstvu, například poškozenými pakety a jinými metodami, jsou již v dnešní době úspěšně blokovány hardwarovými detekčními systémy. Pro aplikační vrstvu to však neplatí. V kontextu webových aplikací například vidíme, že útoky od botnetů obsahují často skutečné žádosti, které musí daný webserver zpracovat. Pokud se takového útoku zúčastní dostatek botů, může to vést k nedostupnosti poskytovaných služeb, popřípadě špatné funkcionalitě. To v konečném důsledku může vést až k finančním ztrátám, pokud je napadená stránka komerční. Tato práce navrhuje detekční systém, který je schopen detekovat tyto útoky z botnetů v reálném čase na základě statistického zpracování provozu. Systém je rozdělen do několika částí, které společně tvoří celou funkcionalitu a mohou být libovolně dále rozšířeny. Systém byl při testování schopen zachytit přibližně 60 % vážnějších útoků, které cílily často na spam a útoky na přihlašovací formuláře, ale také DDoS útoky. Počet falešně pozitivních adres byl při testování do 5 %.

Nowadays, botnet attacks that aim to overwhelm the network layer by malformed packets and other means are usually mitigated by hardware intrusion detection systems. Application layer botnet attacks, on the other hand, are still a problem. In case of web applications, these attacks contain legitimate traffic that needs to be processed. If enough bots partake in this attack, it can lead to inaccessibility of services provided and other problems, which in turn can lead to financial loss. In this thesis, we propose a detection and mitigation system that can detect botnet attacks in realtime using statistical approach. This system is divided into several modules that together cooperate on the detection and mitigation. These parts can be further expanded. During the testing phase, the system was able to capture approximately 60% of botnet attacks that often focused on spam, login attacks and also DDoS. The number of false positive addresses is below 5%.
Security System for Web Application Attacks Elimination
Keywords: webový server; detekce botů; botnet; ddos; zmírnění útoku; webserver; bot detection; botnet; ddos; mitigation