Spiritualita Ostrava !!! - Chytková, Alžběta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Návrh komunitního centra v Ostravě-Kunčičkách se snaží reagovat na specifickou sociální a hmotnou situaci místa. Vytváří nové příležitosti pro obyvatele a napomáhá jejich integraci a interakci. Snaží se o přirozené navázání na stávající kostel a faru, nesnaží se jim konkurovat, ale rozvíjí je. Významným bodem projektu je i nové centrum obce, které se nachází právě před kostelem, to dostává novou definici a hloubku. Projekt řeší i rozvoj veřejné vybavenosti místa ve vztahu k potřebám duchovním, společenským i každodenním. Nabízí náhled do reálného řešení problémů a příležitostí místa ve vztahu k možnostem místní farnosti. Nedílnou součástí je i zlepšení prostorového uspořádání kostela vzhledem k požadavkům moderní doby. Práce se zabývá těmito celky: kostel, fara, náves, komunitní centrum, komunitní dvůr, multifunkční sál, dům služeb, zázemí pro sport a louka za kostelem.

The community center in Ostrava - Kunčičky design in reflecting the specific social and material situation of the city. Creates new possibilities for the habitants and helps their integration and interaction. This design endeavors to naturally establish the existing church and rectory, not trying to compete them, but develop them. Important point of this project is also new village center, which is located right in front of the church and gets new definition and soundness. The project also solves the development of public amenities in relation of spiritual, social and everydays needs. It offers an insight into the real solutions to the problems and opportunities of the place in relation to the possibilities of the local parish. The project works with the this units: church, rectory, square, community center, community courtyard, multifunctional hall, house with services, sports facilities and meadow behind the church.
Spirituality Ostrava !!!
Keywords: Ostrava; komunitní centrum; kostel; fara; náves; přístavba; vestavba; sedlová střecha; titanzinkový střešní plech; dvůr; konstrukční systém Porotherm; Ostrava; community center; church; rectory; square; extension; built-in; gable roof; zinc roofing; courtyard; structural system Porotherm