Simulace kolapsu dopravní sítě s Petriho sítěmi - Dofek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Dopravní zácpy jsou jevem, s nímž se každodenně musí potýkat většina řidičů ve velkých městech. V krajních případech mohou vést ke kolapsu celé dopravní sítě, když je kolona aut čekající před křižovatkou tak dlouhá, že znemožní výjezd z předchozí křižovatky. Tato práce se zabývá simulací tohoto kolapsu dopravní sítě pomocí Petriho sítí, které jsou v posledních letech hojně využívané pro modelování dopravních sítí a jsou posané v teoretické části této práce. V praktické část byla psaná v programovacím jazyce Python. Jednalo se vytvoření knihovny křižovatek a jejich následné propojení a vytvoření sítě za pomoci knihovny PetNetSim. Bylo vytvořeno i uživatelské rozhraní pro simulaci kolapsu dopravní sítě. V tomto modelu byly simulovány některé faktory, které mohou vést ke kolapsu dopravní sítě.

Traffic jams are a phenomenon that most drivers in big cities have to deal with on a daily basis. In extreme cases, they can lead to the collapse of the entire transport network, when the queue of cars waiting in front of the intersection is so long that it becomes impossible to exit from the previous intersection. This work deals with the simulation of this collapse of the transport network using Petri nets, which have been widely used in recent years for modeling transport networks and are discussed in the theoretical part of this work. The practical part was written in the Python programming language. It was the creation of a library of intersections and their subsequent connection and creation of a network with the help of the PetNetSim library. A user interface was also created to simulate the collapse of the transport network. In this model, some factors that can lead to the collapse of the transport network have been simulated.
Gridlock Simulation with Petri nets
Keywords: Petriho sítě; simulace; dopravní sítě; kolaps dopravní sítě; PetNetSim; křižovatky; dopravní zácpa; Petri nets; simulation; traffic; gridlock; PetNetSim; intersections; traffic congestion