Křehkohlavé - Svobodová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2024)
Ve své bakalářské práci s názvem Křehkohlavé navazuji na svoje předchozí série obrazů, které jsou mým emočním pojetím subtilnosti a živelnosti zároveň. Zaměřuji se na ztvárnění dalšího plynoucího/pulzujícího místa před nebo po projití komůrkou. Toto místo je chápáno romanticky, hřejivě, zároveň je to místo bez paměti a zasněžené. Je možnost komůrkou vědomě projít, či být nevyhnutelně vtažen? Je ztvárněním vnějších zkušeností do vnitřních a jejich pomezí skrze křehce volnou (křehkohlavou) symboliku a obrazovou úvahu, co konkrétní obraz potřebuje pro ono měkké vyjádření.

In my bachelor's thesis entitled Fragile I build on my previous series of paintings, which are my emotional conception of subtlety and elementality at the same time. I focus on the representation of another flowing/pulsing place before or after passing through the chamber. This place is understood in a romantic, warm way, at the same time it is a place without memory and snowy. Is it possible to consciously pass through the chamber or to be inevitably drawn in? It is a rendering of external experiences into internal ones and their interstices through a delicately loose (fragile) symbolism and pictorial consideration of what a particular image needs for that soft expression.
Fragileborn
Keywords: křehkost; měkkost; hřejivost; subtilnost; živelnost; spirituum; magie; zasněžené; přítomné; dotek; fragility; softness; warmth; subtlety; elemental; spirituum; magic; snowy; present; touch