Píst čtyřdobého zážehového motoru o výkonu 225 kW - Bauza, Erik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Obsahom práce je spracovanie výpočtového návrhu a konštrukčného riešenia piestu pre štvordobý zážihový preplňovaný motor o výkone 225 kW. Práca sa zameriava na návrh základných rozmerov motora, kžukového mechanizmu a základných rozmerov piesta. Navrhnutý piest sa následne skontroluje v kritických prierezoch. V práci je stručne popísaná aj posledná tendencia vo vývoji a konštrukcii piestov ako aj stručný popis jednotlivých prvkov navrhovaného motora.

Contents of this work is processing of computational suggestion and construction solution of piston for four- stroke SI turbocharged piston with power of 225 kW. This work is point to suggestion of basic dimension of engine, crankshaft mechanism and basic dimensions of piston. Designed piston is controled in critical sections. In this work is also shortly describe last tendency on development and construction of pistons, also a shortly describe of single components of designed engine.
Piston for 225 kW 4-stroke SI-engine
Keywords: bočná krivka piestu; piest; kžukový mechanizmus; materiál piestu; piestne krúžky; teplotné pole piestu; preplňovanie; zážihový motor; side curve of piston; piston; crankshaft mechanism; material of piston; piston rings; temperature field of piston; turbocharging; SI- engine