Aerodynamická analýza poddajného křídla kluzáku - Jurina, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato práce se zabývá určením vlivu poddajnosti křídla kluzáku na změnu rozložení zatížení. Pro určení vlivu poddajnosti byla provedena FSI analýza využívající modální superpozici. Analýza byla ověřena analytickým výpočtem. Byly určeny rozdíly v rozložení zatížení mezi tuhým a poddajným křídlem pro vybrané letové režimy. Byl zjištěn 3,9 % nárůst ohybového momentu v některých částech křídla. Práce prokazuje důležitost započítání vlivu deformace křídla při návrhu kluzáku.

This thesis deals with determination of effect of wing flexibility on load distribution. FSI analysis using modal superposition was used for determination of effect of wing flexibility. Analysis was verified by analytic calculation. Differences of load distribution, between rigid and flexible wing, was determined for the selected flight regimes. Change of the bending moment was up to 3,9 %. Thesis shows importance of including effect of wing flexibility for sailplane design.
Aerodynamic analysis of the glider flexible wing
Keywords: FSI analýza; modální superpozice; RBF; poddajné křídlo; aerodynamická analýza; modální analýza; FSI analysis; modal superposition; RBF; flexible wing; aerodynamic analysis; modal analysis