Tvorba a účelové využívání kartografických znakových sad - Andělová, Pavla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Disertační práce je zaměřena na účelové využití stávajících znakových sad státních mapových děl k tvorbě nové harmonizované sady a k efektivnímu používání stávajících znaků pro mapy velkých měřítek. Teoretická část práce se zabývá vývojem teoretické koncepce kartografického jazyka, možnostmi kartografické interpretace a zásadami při tvorbě znakových sad. V této části jsou také uvedeny národní i mezinárodní organizace a shrnuty právní předpisy, které souvisejí s kartografickou tvorbou a snaží se o jednodušší sdílení a předávání dat mezi jednotlivými státy. Dále jsou v práci vyhodnoceny současné možnosti účelového využití znakových sad s důrazem na snahy o sblížení kartografických výstupů v rámci České republiky i Evropské unie. Hlavním cílem práce je návrh nového znakového klíče pro potřeby Zeměměřického úřadu v souvislosti s distribucí nové edice státního mapového díla. Vývoj nových znaků navazuje na porovnání kartografické interpretace na mapách vydávaných státními organizacemi v České republice a vybraných státech Evropské unie. Zároveň s vývojem nového znakového klíče prochází zásadními inovacemi celé státní mapové dílo, i toto je v práci zakomponováno. Tato část disertační práce vznikala za blízké spolupráce se Zeměměřickým úřadem v Praze a za podpory Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu generála Josefa Churavého v Dobrušce. Výsledkem je komplexní znaková sada pro nové Základní topografické mapy České republiky v měřítku 1:5 000, 1:10 000, 1:25 000, 1:50 000, 1:100 000 a 1:250 000. V závěru disertační práce je navrženo řešení pro efektivnější využívání stávajících znaků v podobě účelové databáze znaků pro tvorbu map velkých měřítek.

The doctoral thesis is focused on the purpose use of existing symbol sets of national map series to create a new harmonized set and to effective use of existing symbols of large scale maps. The theoretical part deals with the development of the theoretical concept of cartographic language, possibilities of cartographic interpretation and procedures for creating symbol sets. This part also provides an overview of national and international organizations and a summary of legislation, which are related to cartographic production and which seek to facilitate sharing and transfering of data among states. Furthermore, this thesis evaluates the current possibilities of purpose use of symbol sets with emphasis on converging cartographic outputs within the Czech Republic and the European Union. The main aim of the thesis is to design a new symbol key, which will be used by the Land Survey Office to distribute a new edition of national map series. The development of new symbols follows the comparison of cartographic interpretation on maps published by national organizations in the Czech Republic and selected countries of the European Union. Simultaneously the whole national map series is undergoing fundamental innovations. This is also described in the thesis. This part of the thesis was created in closed cooperation with the Land Survey Office in Prague and with the support of the Military Geographical and Hydrometeorological Office of General Josef Churavý in Dobruška. The comprehensive symbol set of the new Base Topographic Maps of the Czech Republic at a scale of 1:5 000, 1:10 000, 1:25 000, 1:50 000, 1:100 000 and 1:250 000 is the main result of this thesis. There is designed solution for more effective use of existing symbols in the form of a purpose-built database of symbols for the creation of large scale maps in conclusion of this thesis.
Creation and purpose use of cartographic symbol sets
Keywords: kartografický znak; znaková sada; analýza; státní mapové dílo; sjednocení; cartographic symbol; symbol set; analysis; national map series; unification