Návrh koncepce elektromagnetického tlumiče - Sirota, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Táto práca sa zaoberá problematikou elektromagnetických tlmičov a ich návrhu. Porovnáva niekoľko rôznych technických riešení. Je spracovaná základná štruktúra tlmiča a prvotný návrh jednotlivých parametrov vychádzajúci z nutnosti použiteľnosti pri reálnej jazde v teréne a simulácia modelu tejto mechatronickej sústavy v programe MATLAB/Simulink a následná úprava a ladenie jednotlivých parametrov konkrétne zvoleného technického riešenia. Ďalej sa práca zaoberá možnosťami riadenia elektromagnetického tlmiča manuálnym nastavením, alebo s použitím regulátora.

This paper deals with the problem of electromagnetic dampers and their design. Compares several different technical solutions. It prepared the basic structure of the shock and the initial draft of the parameters based on the need for usability in real off-road model and simulation of mechatronic systems in the program MATLAB / Simulink and subsequent modification and tuning of parameters specific technical solution chosen. Furthermore, the work deals with management options electromagnetic damper settings manually, or using a controller.
Proposal and Design of Electromagnetic Shock Absorber
Keywords: tlmenie; lineárny motor; elektromagnetický tlmič; elektromagnetická indukcia; damping; linear motor; electromagnetic shock absorber; electromagnetic induction