Návrh ojnice vznětového leteckého motoru - Maršálek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato práce se zabývá komplexním návrhem ojnice dvoudobého vznětového motoru s ohledem na minimalizaci její hmotnosti. Celkem jsou zde navrženy tři varianty, pro které jsou realizovány pevnostní analýzy a stanoveny součinitele únavové životnosti. Na základě výsledků vypracovaných analýz a posouzení všech hledisek je vybrán nejvhodnější návrh, na jehož základě je vyhotoven výrobní výkres. V závěru jsou navržena hydrodynamická kluzná ložiska, která jsou nedílnou součástí každé z ojnic.

The thesis deals with complex connecting rod design of two stroke diesel engine with regard to minimising its weight. Three versions of design are suggested and for each of them the stress analyses are implemented and the fatigue safety factors are determined. On the basis of results of implemented analyses and evaluation of all the aspects the most appropriate design is chosen and the production drawing is drawn according to it. In the conclusion, hydrodynamic lubrication plain bearings, which are the integral part of every connecting rod, are designed.
Connecting Rod Design of Diesel Aircraft Engine
Keywords: Ojnice; výpočtová síť; MKP analýza; součinitel únavové bezpečnosti; hydrodynamické kluzné ložisko.; Connecting rod; finite element mesh; FEM analysis; fatigue safety factor; hydrodynamic lubrication plain bearing.