Simulace směrovacího protokolu OLSR v prostředí OPNET Modeler - Potfay, Attila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Hlavním úkolem této bakalářské práce je simulace směrovacího protokolu OLSR (Optimized Link State Routing Protocol) v prostředí OPNET Modeler a realizace scénáře, kde je možné simulovat funkčnost a vlastnosti tohoto protokolu. Zpracování jednotlivých simulací je rozděleno do tří hlavních částí. Jsou to popis situace, konfigurace a vyhodnocení výsledků. První scénář slouží pro ukázku funkčnosti protokolu, ve druhém jsou scénáře s uzly, které mají různou rychlost pohybu a ve třetí simulaci je vyhodnocena energetická náročnost protokolu z perspektivy množství vysílaných paketů. Dále je v práci zpracováno prozkoumání způsobu implementace směrovacího protokolu OLSR v prostředí OPNET Modeler. Struktura implementace je rozdělena do tří úrovní: úroveň uzlu, manažera a směrovacího protokolu. V jednotlivých úrovních jsou zpracovány procesní modely, stavy, přechody, bloky kódů, proměnné a klíčové zdrojové kódy funkcí. Dále je zpracována možnost rozšíření tohoto protokolu. V rámci rozšíření protokolu OLSR byla práce zaměřena na podporu kvality služeb. Funkce jsou editovány tak, aby protokol vytvořil tabulky, vyčetl ze statistiky aktuální přenosovou rychlost, doplnil ji do vytvořeného pole a hodnoty zobrazil. Výsledky jsou vyhodnocovány a přehledně popsány. Ke všem částem práce jsou přehledně zpracovány teoretické základy, kde se práce zabývá základními vlastnostmi Mobile Ad-hoc (MANET) sítí, podrobně popisuje směrovací protokol OLSR a poskytuje informace o simulačním prostředí OPNET Modeler.

The main task of this bachelor's thesis is to simulate the routing protocol OLSR (Optimized Link State Routing Protocol) in the OPNET Modeler environment, and to realize a scenario where it is possible to model protocol functionality and properties. The processing of each simulation is divided into three main parts and they are the description of a situation, configuration and the evaluation of results. In the first scenario there is shown the functionality of the protocol, in the second simulation there are scenarios with the nodes of different movement speed, and in the third simulation the energy requirements of the protocol from the perspective of quantity of the transmitted packets are evaluated. Furthermore, in this thesis there is analyzed the way of implementing the routing protocol OLSR in the OPNET Modeler environment. The implementation structure is divided into three levels: the level of a node, a manager and the routing protocol. At these levels the process models, transitions, code blocks, variables and key codes of functions are processed. Next, there is introduced the possibility of extending the protocol. In order to extent the OLSR protocol, the work focused on supporting services quality. The functions are edited for the protocol to create logs, read out the current transfer speed from the statistics, add it to the created pool and organise writing the logs. The results are evaluated and clearly described. This work provides the theoretical basics: it deals with the primary characteristics of Mobile Ad-hoc networks (MANET), describes in detail the OLSR routing protocol and provides information about the OPNET Modeler simulation environment.
Simulation of OLSR routing protocol in OPNET Modeler environment
Keywords: MANET; OLSR; OPNET Modeler; QoS; rozšíření protokolu; MANET; OLSR; OPNET Modeler; QoS; protocol extension