Vliv složení kultivačního média na vybrané charakteristiky mikrobiální kultury Aneurinibacillus sp. - Sklárová, Viktória (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo identifikovať kľúčové komponenty kultivačného média a optimalizovať zloženie kultivačného média pre termofilný kmeň Aneurinibacillus sp. AFN2. Teoretická časť sa zaoberá extrémofilnými mikroorganizmami, najmä termofilnými a ich schopnosťou produkovať polyhydroxyalkanoáty, následne je popísaná štruktúra, vlastnosti, syntéza a využitie polyhydroxyalkanoátov. V experimentálnej časti práce boli vykonávané kultivácie, ktoré boli zamerané na optimalizáciu produkčného média, inokulačného pomeru, doby kultivácie inokulačnej kultúry a vplyv chladnutia média na produkciu polyhydroxyalkanoátov pomocou termofilnej baktérie Aneurinibacillus sp. AFN2. Na záver bola vykonaná záverečná kultivácia, v ktorej boli porovnané počiatočné a optimalizované podmienky kultivácie. Všetky kultivácie boli vykonávané na minerálnom a komplexnom produkčnom médiu. Po sérii experimentov boli ako optimalizované podmienky pre komplexné médium určené následne, zloženie média bez prídavku NaCl, inokulačný pomer 10 % a doba kultivácie inokulačnej kultúry 24 hodín. Optimálne podmienky minerálneho média boli stanovené následne, zloženie minerálneho média ostalo oproti pôvodnému nezmenené, optimálny inokulačný pomer 15 % a doba kultivácie inokulačnej kultúry 24 hodín.

The aim of this bachelor thesis was to identify the key components of the culture medium and to optimize the composition of the culture medium for the thermophilic strain Aneurinibacillus sp. AFN2. The theoretical part discusses extremophilic microorganisms, especially thermophilic ones, and their ability to produce polyhydroxyalkanoates, followed by a description of the structure, properties, synthesis, and applications of polyhydroxyalkanoates. In the experimental part of the work, cultivations were performed to optimize the production medium, inoculation ratio, inoculation culture time and the effect of medium cooling on the production of polyhydroxyalkanoates. Finally, a last cultivation was performed in which the initial and optimized cultivation conditions were compared. All cultivations were performed on mineral and complex production medium. After a series of experiments, the optimized conditions for the complex medium were determined to be the medium composition without NaCl addition, an inoculation ratio of 10%, an inoculation culture cultivation time of 24 hours. The optimum conditions of mineral medium were determined as follows, the composition of the mineral medium remained unchanged from the initial one, the optimum inoculation ratio was determined to be 15% and the inoculum culture cultivation time was established to be 24 h.
Effect of culture medium composition on selected characteristics of microbial culture of Aneurinibacillus sp.
Keywords: Polyhydroxyalkanoáty (PHA); termofilné baktérie; Aneurinibacillus sp.; Polyhydroxyalkanoates (PHA); thermophilic bacteria; Aneurinibacillus sp.