Modelování difúze v hydrogelech - Vrána, Matouš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá základy v hydrogelech a v jejich potenciálním využití, Brownovým pohybem, jeho souvislostí s difuzí a jeho možným modelováním v programu COMSOL Multiphysics pomocí Particle Tracing Module. Cílem práce bylo navrhnout úpravy vzorového modelu pro Brownův pohyb z COMSOL Application Library, které by mohly vést k funkční jednoduché modelaci viskoelastických vlastností prostředí. Ty byly kontrolovány pomocí funkčního daného skriptu pro výpočet MSD v programu Matlab. Původní model byl upraven pomocí rigidních překážek blokující průchod částice. Vznikl též druhý, obdélníkový model, kdy byl sledován posun částic Brownových pohybem skrze vytvořené kanálky.

This bachelor thesis is focused on basic knowledge about hydrogels and their potential uses, Brownian motion in hydrogels and it’s connection with diffusion and the possible modeling in COMSOL Multiphysics with the help of Particle Tracing Module. The aim of this work is to propose adjustments to a model given from COMSOL Application Library that could lead to a functional simple model true to the viscoelastic properties of the environment. Those were controlled through a given script for calculation of MSD in Matlab. The original model was adjusted with the help of rigid obstacles blocking particle transport. Second, rectangular model was also created, where the particle movement had been observed through created channels.
Modeling diffusion in hydrogels
Keywords: Brownův pohyb; COMSOL Multiphysics; Hydrogel; Particle Tracking; Brownian motion; COMSOL Multiphysics; Hydrogel; Particle Tracking