Porovnání kalibračních vztahů pro stanovení pevnosti v tlaku různých typů betonů z nedestruktivních zkoušek - Kaplan, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním kalibračních vztahů pro určení pevnosti betonu v tlaku z nedestruktivního zkoušení. Uvádí postupy stanovení pevnosti betonu v tlaku ze zkoušení nedestruktivními metodami, mezi které patří metoda odrazových tvrdoměrů, ultrazvuková impulsová metoda a kombinovaná metoda SonReb pro různé druhy betonu. V rámci práce jsou popsané zkoušené druhy betonů, mezi které patří betony obyčejné, vysokohodnotné a vysokopevnostní, lehké a samozhutnitelné. V práci jsou dále popsány použité nedestruktivní metody určené k výpočtu pevnosti betonu v tlaku, podmínky jejich použití a české technické normy vztahující se k nedestruktivnímu zkoušení. K porovnání jsou využity kalibrační vztahy uvedené v technických normách, výrobci zkušebních zařízení a z odborné literatury.V práci jsou dále popsány použité nedestruktivní metody určené k výpočtu pevnosti betonu v tlaku, podmínky jejich použití a české technické normy vztahující se k nedestruktivnímu zkoušení. K porovnání jsou využity kalibrační vztahy uvedené v technických normách, výrobci zkušebních zařízení a z odborné literatury.

The bachelor thesis deals with the copmarison of calibration relationships for compressive strength of concrete by non-destructive testing. The work describes the methods for the determination of compressive strength of concrete obtained by non-destructive methods, including rebound hammer method, ultrasonic pulse method and combined SonReb method for various types of concrete. In thesis are described species tested concretes obtained normalweigt concrete, high-performance and high-strenght concrete, light-weight concrete and self-compacted concrete. In this work are described below used types of non-destructive testing, terms of use and czech technical standarts related with non-destructive testing. For the comparisons are utilized calibration relationships of technical standarts manufacturers of test equipment and specialised literature.
Comparison of calibration relationships for determining the compressive strength of various types concrete of non-destructive testing
Keywords: Pevnost betonu v tlaku; nedestruktivní zkoušení; kalibrační vztah; metoda odrazových tvrdoměrů; ultrazvuková impulsová metoda; kombinovaná metoda SonReb.; Compressive stenght of concrete; non-destructive testing; calibration relationships; rebound hammer test method; ultrasonic pulse method and combinated SonReb metod.