Možnosti zvýšení trvanlivosti betonů ve vysoce chemicky agresivním prostředí v zemědělství - Sláma, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
V posledních letech dochází k výraznému zvýšení produkce betonů pro zemědělské stavby, zejména v oblasti působení vysoce chemicky agresivního prostředí. Cílem diplomové práce je popis a shrnutí dosavadních znalostí o trvanlivosti betonu vystaveného účinkům vysoce chemicky agresivního prostředí. Dále je kladen důraz na popis jednotlivých přísad a příměsí zvyšujících odolnost betonu proti působení škodlivých látek. V experimentální části jsou laboratorně zkoumány vlivy jednotlivých druhů přísad, příměsí a uzavíracích nátěrů na zvýšení odolnosti betonů proti působení vysoce chemicky agresivního prostředí.

In recent years there has been a significant increase in the production of concretes for agricultural buildings, especially in the area of exposure to higly chemically aggressive environments. The aim of the thesis is to describe and summarize the existing knowledge about the durability of concrete exposed to the effects of highly chemically agressive environment. Furthermore, emphasis is placed on the description of individual additives and admixtures increasing the resistance of concrete to the effect of harmful substances. In the experimental part, the effects of individual types of additives, admixtures and sealing coatings on increasing the resistance of concrete against the effect of highly chemically aggresive environment are investigated in the laboratory.
Possibilities of increasing durability of concrete in highly chemical aggressive environment in agriculture
Keywords: Koroze betonu; složky betonu; agresivní prostředí; hospodářské objekty; ochrana betonu; Concrete corrosion; concrete components; aggresive environments; farm buildings; protection of concrete