Pásový dopravník pro drcenou žulu - Fojtášek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Táto bakalárska práca je zameraná na kapacitný výpočet a konštrukčný návrh pásového dopravníka, ktorý prepravuje drvenú žulu o zrnitosti 5 až 15 mm s dopravným výkonom 75000 kg.h–1, osovou vzdialenosťou 31,5 m a výškovým rozdielom 4,5 m. V práci je zahrnutý teoretický popis všetkých súčastí pásového dopravníka, rozbor prepravovaného materiálu a jeho ťažby, funkčný výpočet podľa technickej normy ČSN ISO 5048, výber pohonu a ostatných komponentov z ponuky výrobcov a konštrukčný návrh násypky. K práci je priložená aj výkresová dokumentácia celkovej zostavy pásového dopravníka a montážnej zostavy násypky.

This bachelor thesis is focused on the capacity calculation and design of a belt conveyor, which transports crushed granite with a grain size of 5 to 15 mm with a conveying capacity of 75000 kg.h-1, an axial distance of 31.5 m and a height difference of 4.5 m. The thesis includes a theoretical description of all the components of the belt conveyor, an analysis of the transported material and its extraction, a functional calculation in accordance with the technical standard ČSN ISO 5048, the selection of the drive and other components from the manufacturers' offer and the structural design of the hopper. The thesis is also accompanied by drawings of the complete conveyor belt assembly and the hopper assembly.
Belt conveyor for crushed granite
Keywords: Pásový dopravník; drvená žula; funkčný výpočet; pohon dopravníku; násypka; Belt conveyor; crushed granite; functional calculation; conveyor drive; hopper