Design univerzálního hasičského robotu - Dlabaja, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tématem diplomové práce je konceptuální návrh hasičského robota. Práce ukazuje alternativní přístup k návrhu robota oproti současně dostupným řešením. Výsledným produktem je kvadrupedální robot, který může jak chodit, tak se i pohybovat na pásech. Robot je určený pro vnitřní i vnější hašení.

The topic of this master thesis is conceptual design of firefighting robot. The thesis shows alternative approach to designing robot in comparison with other current designs. The final product is quadrupedal robot, which can either walk or move on tracks. Robot is designed for indoor and outdoor firefighting.
Design of an Universal Fire Robot
Keywords: Design; robot; autonomní; hasič; záchranář; Design; robot; autonomous; firefighter; rescue