Dynamická charakteristika zpětné armatury - Pavlík, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce nabízí přehled všech konstrukcí zpětných armatur, jejich využití a typické vlastnosti. Cílem této práce je také objasnit fenomén práskání zpětné armatury a další problémy nastávající při přechodových jevech. Práskání bylo měřeno na zkušebním okruhu hydraulické laboratoře. Pro vyhodnocení nestacionárního průtoku při odstavení čerpadla byla využita Gibsonova metoda. Z výsledků bylo možné sestavit dynamickou pracovní charakteristiku zpětné klapky, ve které nefiguruje rychlost zvuku v kapalině. Práce také obsahuje 2D nestacionární CFD výpočty, které byly využity k vyhodnocení hydrodynamického momentu působícího na čep zpětné klapky. Tento zvolený přístup poskytuje možnost velkého množství výpočtů, na úkor ne zcela přesné geometrie. Hlavním přínosem úvodní rešerše je její ucelenost. Může se tak stát důležitým vodítkem při výběru správné armatury. Pro výběr vhodné armatury je také užitečné použít dynamické charakteristiky, které byly v této práci sestrojeny novým způsobem z měření a také ze zjednodušených CFD výpočtů.

This master´s thesis provides an overview of all designs of check valves, their usage and typical features. Main purpose of this work is to clear up the phenomenon of check valve slam and the other problems that occur during transients. The check valve slam was measured at the test rig in the hydraulic laboratory. For unsteady flow evaluation after pump shut down was used Gibson method. The dynamic characteristic was possible to create by results from this method. It was achieved without impact of the speed of sound in the fluid. This work also contains 2D transient CFD calculations, which was used for evaluation of the hydrodynamic torque acting on the hinge pin. This approach provides an option to calculate wide range of cases at the expense of not entirely exact geometry. The main contribution of the theoretical study at the beginning of this thesis is its entireness. It might give an important clue when right valve is selecting. For good choice of valve might be helpful to use dynamic characteristics in this thesis presented. Mentioned characteristics were created by new way and its background is in measurements and simplified CFD calculations.
The dynamic characteristics of check valve
Keywords: Zpětná armatura; zpětná klapka; práskání zpětné armatury; přechodové jevy; nestacionární průtok; Gibsonova metoda; metoda Tlak – Čas; dynamická charakteristika; Výpočtové modelování proudění; Non-return valve; Swing check valve; check valve slam; transients; unsteady flow; Gibson method; pressure – time method; dynamic characteristics; Computational fluid dynamics