Georadar – jeden z možných neinvazivních způsobů ohodnocování rostlin - Rychtář, Jan (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2013)
Cílem tohoto příspěvku je seznámit s možností využití georadaru „GPR“ v soudně znalecké praxi pro ohodnocování rostlin. Touto neinvazní metodou můžeme zkoumat a ohodnotit kořenový systém a kmeny stromových jedinců. Výsledky z takto provedených měření jsou cenným materiálem i pro obor Forenzní ekotechnika: les a dřeviny, zejména subsystém C: funkční diagnostika.

The aim of this article is to introduce the possibility of using georadar-ground penetraiting radar „GPR“ in forensic practice for valuing plants. This non-invasive method can examine and evaluate the root system and tree trunks subjects. The results of the measurements are thus valuable material for Forensic ecotechnigue: forest and trees, especially subsystem C: functional diagnostics.
Ground penetrating radar – the one of the possible methods of valuing non-invasive plants is to use ground penetrating radar
Keywords: Forenzní ekotechnika: les a dřeviny; georadar; neinvazivní metoda; kořenový systém; kmen; Forensic ecotechnigue: forest and trees; Ground penetrating radar; non-invasive method; root’s system; trunk