Návrh dvoupásmové antény pro příjem WiFi signálu do USB klíče - Prchal, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá návrhem dvoupásmové antény pro příjem Wi-Fi signálu do USB modulu přijímače, který lze pomocí USB rozhraní připojit k notebooku nebo PC a pomocí tohoto přijímat dostupný Wi-Fi signál. Byly vybrány střední frekvence z rozsahu pásma 2,4 GHz a 5 GHz, na kterých se Wi-Fi signál provozuje a na tyto byla naladěna anténa. Celý proces návrhu se uskutečnil v simulačním programu CST Microwave Studio 2010. První část práce se zabývá návrhem samotné antény, kde jsou naladěna dvě pásma. Druhá část se zabývá optimalizací a doladěním pásem s ohledem na fakt že anténa bude uvnitř plastového obalu a uvnitř bude elektronika zabezpečující funkčnost celého zařízení.

This project deals with the design of dual band antenna for the receiving of Wi-Fi signal integrated to the USB key receiver, which can be connected to notebook or PC with the help of interface and receive available Wi-fi signal . The center frequencies were chosen for 2,4 GHz and 5 GHz where the Wi-Fi signal operates and for these frequencies the antenna has been tuned. The antenna has been designed and simulated in CST Microwave Studio 2010. The first part of this work deals with the design of dual band antenna. Next, the resonant frequencies of the antenna are optimized in order to compensate the influence of the plastic housing and the electronic part of the USB key.
Design of dualband antenna for WiFi USB Dongle
Keywords: Planární monopól; IFA anténa; substrát; USB klíč; Planar monopole; IFA antenna; substrate; USB key