Detekce impulsního rušení ve zvukovém signálu - Hůla, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Práce pojednává o známých metodách detekce impulsního rušení v hudebních nahrávkách. Obsahuje studii o difereciální, filtrační, autoregresivní a ARMA metodě detekce. Jednotlivé metody jsou prostudovány po teoretické stránce, následně je diskutováno o~charakteru detekovaného rušení. Metody jsou implementovány v praxi a jsou mezi sebou srovnány. Za účelem porovnání jsou aplikovány na uměle vytvořené impulsy se známou pozicí a poté i na nahrávky obsahující reálné poškození.

Study disserts known method of detecting impulsive noise in audiosignal. Differential, filtering, autoregressive and ARMA methods are discussed. First, each method is theoretically examined and the character of impulsive disturbances is presented. Later an~implementation of each method is presented and results of their performance is compared. In order to have comparable results, the methods are tested on synthetic impulses with known position and duration and also on recordings containing real impulsive noise.
Impulse noise detection in audio signals
Keywords: detekce; impulsní rušení; autoregresivní model; moving-average model; ARMA model; filtrace signálu; detection; impulsive noise; autoregressive model; moving-average model; ARMA model; filtration of signal