Závislost geometrie laserového svaru na velikosti úkosu - Man, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato práce pojednává o technologii laserového svařování. Detailněji vysvětlí výhody a nevýhody, aplikace a směr, kterým se tato relativně mladá technologie vyvíjí. Hlavním tématem této práce, je svařování martenzitické korozivzdorné oceli s uhlíkovou konstrukční ocelí. Komponenty tohoto typu nalezneme například v energetickém průmyslu, konktrétně statorová část parní turbíny. Součásti této práce je i experiment, který osvětlí závislost geometrických rozměru svažovaného materiálu na kvalitu sváru. Svařené zkušební vzorky byly následně otestovány nedestruktivní i destruktivní metodou. Z výsledků je možné konstatovat, že velikost úkosu nemá vliv na kvalitu svaru, ani na geometrii.

This work deals with laser welding technology. It explains in more detail advantages and disadvantages, applications and direction in which this relatively young technology develops. The main topic of this work is welding of martensitic stainless steel with carbon structural steel. Components of this type can be found, for example, in the power industry, specifically the stator part of a steam turbine. Part of this work is also an experiment that will explain the dependence of the geometric dimensions of the material to be welded on the quality of the weld. The welded test specimens were subsequently tested by both the non-destructive and destructive methods. It can be stated from the results, that the size of the bevel does not affect the quality of the weld, nor geometry.
Dependence of the laser weld geometry on the bevel size
Keywords: svařování; laser; korozivzdorné oceli; uhlíkové oceli.; welding; laser; stainless steel; carbon steel.