Komplex opatření v povodí Javornického potoka pro zlepšení kvality vody v malé vodní nádrži Rosnička - Špaček, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Diplomová práce se věnuje návrhu vodohospodářských a protierozních opatření v povodí Javornického potoka na zlepšení kvality vody v nádrži Rosnička ve Svitavách. V teoretické části autor shrnuje současné postupy v oblastech revitalizací malých vodních toků a protierozní ochrany v České republice. V praktické části byla nejprve provedena analýza území zahrnující rozbor přírodních podmínek, hydroekologický monitoring vodních toků dle metody HEM 2014 a stanovení erozních poměrů dle metody USLE. Poté byla navržena revitalizační opatření na Javornickém potoce pro zlepšení samočištění vody a obnovy zásob podzemní vody v potoční nivě a také dvě varianty protierozní ochrany na zemědělských plochách pro snížení vnosu splavenin do hydrografické sítě. Na závěr byla formulována koncepční a technická doporučení pro realizaci těchto opatření, jako podklad pro plánování a rozhodování politického vedení města Svitavy.

This thesis deals with the projection of water management and erosion control measures in the Javornický stream floodplain to improve water quality in the Rosnička pond near the town of Svitavy. In the teoretical part, the author summarized current practices in the areas of small river restorations and protection against soil erosion in the Czech Republic. In the practical part, the analasis of the area was first made, including the analysis of natural conditions, hydroecological monitoring of watercourses according to the HEM 2014 method and quantification of soil loss conditions according to the USLE method. Then, revitalization measures on the Javornický stream were designed to improve the self-purification of water and the restoration of ground water in the floodplain, as well as two variants of erosion control measures on agricultural areas to reduce the input of sediments into the hydrographic network. Finally, conceptual and technical recommendations for the implementation of these measures were formulated, as a basis for planning and decision-making of the political leadership of the town of Svitavy.
Set of arrangements in Javornický stream floodplain for Rosnička pond water quality improvement
Keywords: hydroekologický monitoring; revitalizace vodního toku; samočištění vody; zadržování vody v krajině; eroze půdy; protierozní opatření; Územní systém ekologické stability krajiny; hydroecological monitoring; river restoration; self-purification of water; water retention of landscape; soil erosion; erosion control measures; Territorial system of Landscape ecological stability