Energeticky úsporný rodinný dům v Jablunce - Mrnuštík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Obsahem bakalářské práce je návrh nízko energetického rodinného domu v obci Jablunka. Práce je rozdělena do dvou částí, první je zaměřena na architektonický a konstrukční návrh objektu, druhá část je pak složen z návrhu technických zařízení budov, zvláště vytápění za pomoci pevných paliv. Dům je rozdělen na dvoupatrovou a jednopatrovou část. První podlaží se skládá z ložnice, technické místnosti a obývacího pokoje s kuchyní se vstupem na terasu. Druhé podlaží je pak složeno z dvou pokojů a pracovny. Na obou podlažích je pak koupelna a samostatná toaleta. Konstrukční systém je tvořen zděnými zdmi z pórobetonových tvárnic, přenášejících zatížení do základových pasů z prostého betonu. Stropní deska prvního podlaží je železobetonová. Střecha druhého podlaží je sedlová s 15° sklonem z prefamonolitické sedlové střechy, tvořené pórobetonovými vložkami s železobetonem, jednopodlažní část má plochou střechu. Svislé konstrukce jsou izolovány 140 mm minerální vaty, v oblasti soklu pak izolací XPS tloušťky 120 mm. Podlaha k zemině je izolována 220 mm EPS s grafitem, podlaha mezi podlažími je akusticky izolována 40 mm kročejové minerální vaty a 50 mm EPS s funkcí instalační vrstvy. Plochá střecha je izolována 220–340 mm minerální vaty se spádovou funkcí. Sedlová střecha je izolována PIR deskami tloušťky 180 mm. Srážková voda bude akumulována v nádrži na dešťovou vodu a bude využívána pro zálivku zahrady, přepad z nádrže bude vyveden do vsakovacích bloků kde se voda vsákne do zeminy, z těchto bloků je vyveden další přepad do dešťové veřejné kanalizace. V budově je navrženo rovnotlaké nucené s entalpickým výměníkem ve vzduchotechnické jednotce s osazeným vodním ohřívačem. Hlavní zdroj tepla je navržen kotel na pevná paliva se 750litrovou akumulační nádrží, ze které jsou napájeny okruhy ohřevu teplé vody v 200litrovém nepřímotopném ohřívači teplé vody, ohřevu vzduchu ve vodním ohřívači a otopného systému skládajícího se z lavicového konvektoru, deskových a trubkových radiátorů. Jako obnovitelný zdroj tepla jsou navrženy solární pro ohřev teplé vody, nadměrný výkon bude ukládán do akumulační nádrže.

The bachelor’s thesis focuses on designing a low-energy detached house in village Jablunka. Thesis is divided into two parts, first one is aimed at structural and architectural design, whilst the second one focuses on building services, especially heating with solid fuels. The house is divided into a two-storey and a single-storey part. Ground floor includes master bedroom, utility room and mainly open-plan living room connected to kitchen which opens onto a deck and garden. First floor then includes two bedrooms and study. Both floors have their own bathrooms with separate toilets. Structural system is designed as masonry walls from aerated concrete blocks, which are transferring load onto plain concrete foundation strips. Floor slab is to be made of reinforced concrete. Two-storey part is covered by prefabricated rib–and–filler gable roof with 15° slope, from aerated concrete fillers and reinforced concrete, the one-storey part has flat roof. Walls are insulated by 140 mm of mineral wool, plinth then by 120 mm of XPS. Ground slab will be insulated by 220 mm of graphite EPS, floor slab is insulated by 40 mm of impact sound insulation from mineral wool and 50 mm of EPS with installation layer. Flat roof is insulated by 220–340 mm of mineral wool with screed to fall function. Gable roof is then insulated by 180 mm PIR panels. Rainwater will be collected and stored in rainwater tank for gardening use, overflow will then lead to drainage blocks, where the water can be absorbed into soil, with overflow into stormwater sewer system. Ventilation is designed equal pressure, mechanical with enthalpy heat recovery exchanger and heating battery covering ventilation losses. Main heating source is solid fuel boiler, storing its energy in 750liter hot water tank, from which is the heat distributed into 200liter domestic hot water tank, ventilation heating battery and heating elements such as convectors, panel and rail radiators. As renewable source of energy is designed photothermal panels which will mainly heat domestic hot water, excess heat will then be stored in hot water tank.
Energy-saving family house in Jablunka
Keywords: rodinný dům; energeticky úsporný; pevná paliva; kotel; fototermika; solární panely; pórobeton; desková otopná tělesa; srážková voda; detached house; energy-saving; solid fuels; boiler; photothermic; solar panels; aerated concrete; panel radiators; rainwater