Alternativy typů kladkostrojů - Gröger, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Bakalářská práce je zaměřená na různé druhy kladkostrojů. V úvodní části je popsáno použití a funkce těchto zvedacích zařízení včetně použití vhodných druhů řetězů. Na základě zjištěných informací je vypracován návrh samosvorného diferenciálního kladkostroje se zadanou nosností 750 kg a výškou zdvihu 9 300 mm. Součástí návrhu je také provedení pevnostních výpočtů důležitých částí kladkostroje. Na závěr je k práci přiložena sestavná výkresová dokumentace.

This bachelor’s thesis focuses on different types of hoists. The introductory part describes the use and function of these lifting devices including the use of suitable types of chains. Following this, the design of a self-locking differential pulley with lifting capacity of 750 kg and lifting height of 9 300 mm is developed. The design includes strength calculations of important parts of the differential pulley. Drawing documentation is attached at the end.
Alternatives types of hoists
Keywords: kladkostroje; samosvornost; druhy řetězů; diferenciální kladkostroj; kladnice; kladka; hák; hoist; self-locking; types of chains; differential hoist; pulley block; pulley; hook