Audio a video vysílání s využitím real-time protokolu - Křenek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na vysílání multimediálních dat přes počítačovou síť. V první části jsou podány podrobné informace o protokolech RTP a RTCP, pomocí nichž lze realizovat přenos. V dalších kapitolách jsou zmíněny a vysvětleny některé základní pojmy související s řešenou problematikou a následují informace o knihovnách použitých při vývoji aplikací. Ve druhé části práce je implementován přehrávač multimediálních souborů, který využívá kodeky FFmpeg a multimediální knihovnu SDL. Přehrávač je konzolovou aplikací, disponuje základními ovládacími prvky a je schopen reprodukovat multimediální obsah zadaného souboru. Další kapitoly praktické části se věnují problematice RTP komunikace. Jsou implementovány konzolové vysílače a přijímae přenášející data kódovaná pomocí Theory a Vorbisu. V závěru práce jsou shrnuty a zhodnoceny dosažené výsledky.

This diploma thesis focus on transmiting multimedia over computer network. There are detailed informations about protocols RTP and RTPC in a first part because a transmition over a network is realized by using these protocols. Some basic multimedia terms, FFmpeg codecs and SDL library are described in next chapters. A multimedia player using FFmpeg and SDL is implemented in a second part of thesis. The player is console application and it has basic user interface. The player reproduces video and audio from a given file. RTP communication is described in next chapters of the second part. RTP server and client are implemented there too. They are console aplications and they use data coded by Theora or Vorbis. There are summarized results in a conclusion.
Audio and video streaming using real-time protocol
Keywords: Přehrávač; FFmpeg; kodeky; SDL knihovna; ogg kontejner; RTP komunikace; klient; server; Xiph.Org Foundation; Theora; Vorbis; konzolová aplikace.; Player; FFmpeg; codecs; SDL library; ogg container; RTP communication; client; server; Xiph.Org Foundation; Theora; Vorbis; console application.