Snímkovací systém v letadle na určování polohy pozemních objektů - Lipták, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou identifikácie polohy pozemných znakov na základe známej polohy lietadla a snímok odfotografovaných samotným lietadlom za účelom účasti na medzinárodnej súťaži modelov lietadiel New Flying Competition 2022. V bakalárskej práci sú analyzované podmienky súťaže a z nich vyplývajúce možné riešenia problému. V teoretickej časti sú tieto možnosti opísané z hardvérového aj softvérového hľadiska. Pri riešení sú použité komponenty od spoločnosti RaspberryPi a na softvérovú analýzu prostredie MatLab. Na záver sú vybrané riešenia prakticky otestované na testovacom lietadle a fotografie následne zanalyzované pre potvrdenie funkčnosti systému.

The bachelor thesis deals with the issue of identification of the position of ground signs based on the known position of the aircraft and images taken by the aircraft itself to participate in the international competition of aircraft models New Flying Competition 2022. The bachelor thesis analyzes the conditions of the competition and the resulting possible solutions. In the theoretical part, these options are described from a hardware and software point of view. The solution uses components from RaspberryPi and the MatLab environment for software analysis. Finally, the selected solutions are practically tested on a test aircraft and the photos are subsequently analyzed to confirm the functionality of the system.
Imaging system in an aircraft for determining the position of ground objects
Keywords: Identifikácia polohy znaku; strojové videnie; NFC 2022; spracovanie obrazu; RaspberryPi; MatLab image toolbox; Identification of the position of sign; computer vision; NFC 2022; image processing; RaspberryPi; MatLab image toolbox