Návrh tříosého manipulátoru - Srněnský, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Práce se zabývá výpočtem motorů reálného tříosého manipulátoru. Cílem práce je vytvoření 3D modelu stroje, jeho analýza a použití těchto dat pro výpočet. Dále zhotovení výkresové a výpočtové dokumentace. Práce se skládá ze čtyř částí. Části obecné, která se zabývá principy zubních rentgenů, rozboru kinematiky manipulátoru, popisu použitých součástí pro stavbu manipulátoru a výpočtové části.

The purpose of this thesis is to calculate drives of three axis manipulator. The aim is to create 3D model of machine, to analyze model and to use data for calculation. The aim is also to create blueprints of machine and calculation sheet. The thesis consists of four parts. Theoretical part, where principals of dental x-ray are described, kinematics explanation, description of part used to assembly machine and calculation part.
Design of three axis manipulator
Keywords: Tříosý manipulátor; výpočet pohonů; 3D model; lineární pohon; kuličkový šroub; krokový motor; valivé vedení; hliníkový profil.; Three axis manipulator; calculation of drives; 3D model; linear drive; ball screw; stepper motor; linear guide; aluminium profile.