Vymezení role HR a liniového manažera ve společnosti LAC, s.r.o. - Ustohalová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na vymezení role HR a liniového manažera ve společnosti LAC, s.r.o. Práce se skládá ze dvou částí – teoretické a praktické. Teoretická část vychází z poznatků odborné literatury o řízení lidských zdrojů, rolích HR manažera a liniového manažera v podniku. Praktická část se věnuje charakteristice podniku a jejímu řízení lidských zdrojů a analýze rolí liniového a HR manažera v daném podniku s využitím metody rozhovorů.

The master´s thesis is focused on the definition of the role of HR and line manager at LAC, Ltd. The thesis consists of two parts - theoretical and practical. The theoretical part is based on findings of the literature which is aimed at human resources management, role of HR manager and role of line managers in the company. The practical part deals with description of the company and its human resources management and an analysis of the role of line and HR managers in the company using interview method.
Definition of the Role of HR And Line Manager at LAC, Ltd.
Keywords: Řízení lidských zdrojů; personalistika; liniový manažer; HR manažer; role manažera; organizační struktura; Human Resources Management; Personnel Management; Line Manager; HR Manager; Role of Manager; Organizational Structure