Plynový kotel na spalování místního zemního plynu - Kozák, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá tepelným výpočtem a rozměrovým návrhem kotle na spalování zemního plynu s ohledem na vysokou účinnost kotle. Obsahuje stechiometrický výpočet a výpočet technických parametrů kotle. Jsou zde navrženy rozměry spalovací komory. Stěžejní část práce tvoří tepelný výpočet navržených teplosměnných ploch. Správnost výpočtu je ověřena tepelnou bilancí celého kotle.

This Master´s thesis deals with a thermal calculation and dimensional design of steam boiler for natural gas combustion with respect to the high efficiency of the boiler. It includes stoichiometric calculation and calculation of technical specifications of the boiler. Dimensions of combustion chamber are proposed. The crucial part of this thesis includes thermal calculation of designed heat-exchanging surfaces. The heat balance of the whole boiler is made to verify the results.
Gas Boiler for Local Natural Gas Combustion
Keywords: Plynový kotel; zemní plyn; pára; spaliny; vysoká účinnost; přehřívák; membránová stěna; Gas boiler; natural gas; steam; flue gas; high efficiency; superheater; membrane wall