Vliv huminových kyselin na mobilitu iontových sloučenin - Herzog, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Náplní této diplomové práce je studium interakcí mezi huminovými kyselinami a modelovými iontovými polutanty (organická barviva, ionty těžkých kovů) prostřednictvím jednoduchých difúzních experimentů v difúzní cele. Hlavním cílem bylo zhodnotit vliv náboje difúzních sond (rozpuštěných látek) na interakci s huminovými kyselinami imobilizovanými v modelové hydrogelové fázi. Jako vhodné modelové polutanty byly zvoleny měďnaté ionty jako zástupce těžkých kovů a organická barviva (methylenová modř, rhodamin, fluorescein a chicago blue). Získané informace poslouží k prohloubení znalostí týkajících se přirozených bariérových vlastností huminových kyselin a dají se taktéž využít pro zavedení jednoduchých laboratorních difúzních technik pro zkoumání reaktivity biopolymerů obecně.

The content of this diploma thesis is study of interactions between humic acids and model probes (such as organic dyes and ions of heavy metals) by the simple diffusion experiments in diffusion cell. The main aim was to desctibe the influence of charge of different diffusion sonds (solved substances) on interactions with humic acids imobilized in model gel phase. As a appropriete model probe was chosen copper ions (as a representation of heavy metals) and organic dyes (methylene blue, rhodamine, fluorescein and chicago blue). Experimental results could be used to improve knowledge based on natural barier properties of humic acids and to inovate simple diffusion laboratory techniques for characterization of reaktivity of biopolymers in general.
Effect of humic acids on mobility of ionic compounds
Keywords: difúze; difúzní koeficient; huminové kyseliny; agaróza; studium interakcí; hydrogely; diffusion; diffusion coeficient; humic acids; agarose; study of interaction; hydrogels