Jeřábová kladnice - nosnost 25 t - Šanca, Kristián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Jeřábová kladnice je spodní část kladkostroje. Je navržena tak, aby splnila funkci nosnosti 25 000 kg a zároveň byla bezpečná a co nejlehčí. V práci je popsán princip kladkostroje. Zvoleno je konstrukční řešení, ve kterém se navíjí dvě lana na buben. Ve výpočtové části je navržen převod kladkostroje, dále jsou popsány a vypočteny součásti kladnice, pomocí základních pevnostních výpočtů. V příloze je výkres sestavy a důležitých detailů.

The crane block is the lower part of the hoist. It is designed to fulfill a load capacity of 25,000 kg, while being safe and as light as possible. The work describes the principle of the hoist. A design solution is chosen in which two ropes are wound on a drum. The calculation of the hoist is in the calculation part, the components of the hoist are further described and calculated, using basic strength calculations. Attached is a drawing of the assembly and important details.
Crane hook block - lifting capacity 25 tons
Keywords: Jeřáb; kladnice; kladkostroj; dvě lana navíjená na buben; lano; kladka; nosnost; zdvihvé ústrojí; jeřábová kočka; čep; matice; příčník; jeřábový hák; pevnostní výpočet; Crane; hoist; two ropes wound on a drum; rope; pulley; load capacity; lifting device; crane cat; pin; nut; crossbar; crane hook; hook; strenght calculation