Měření účinnosti dutého světlovodu - Zajíček, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce se zabývá popisem dutých světlovodů používané pro osvětlování vnitřních prostor. Jedním z cílů práce je popis funkce dutých světlovodů, jejich třídění a využití v jednotlivých aplikacích. Práce se dále zabývá základními optickými vlastnostmi těchto systémů. Hlavním cílem práce je sestavení laboratorní úlohy pro měření účinnosti dutých světlovodů, které jsou dostupné na fakultě. Pro laboratorní úlohu byla vymyšlena metodika měření, která napodobuje osvětlení difuzním světlem. Metodika byla upravena k možnostem laboratoři světelné techniky fakulty. Práce dále obsahuje kompletní laboratorní měření účinnosti dutého světlovodu. Měření obsahuje popis měřící metody, naměřené hodnoty a vyhodnocení měření.

This thesis describes hollow lightguides used for inner-space lighting. One of the goals of this thesis is to describe the function, classification and use of hollow lightguides in certain applications. The basic optical properties of these systems are also discussed. The main goal of the thesis is to propose a lab procedure to measure the efficiency of the hollow lightguides available at the faculty. A measurement method which simulates diffuse lighting is proposed for the lab procedure. This method was adjusted to fit the capabilities of the lighting laboratory of the faculty. The thesis includes a complete measurement of the efficiency of a hollow lightguide. This includes the description of the measurement method, the measured values and an evaluation of the measurement.
Measuring the Effectiveness of the Hollow Light Guide
Keywords: Dutý světlovod; Pasívní osvětlovací systémy; Účinnost dutých světlovodů; Měření účinnosti dutých světlovodů; Hollow Light Guide; Passive Lighting Systems; Hollow Light Guides Efficiency; Hollow Light Guides Efficiency Measurement