Přehled současných metod a zařízení pro měření součinitele tření v mazaném kontaktu třecích povrchů - Nešpor, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
V této práci byla rozebrána problematika měření koeficientu tření. Byl definován pojem tření a okrajově popsány základní fyzikální metody určování koeficientu tření. Práce byla převážně zaměřena na moderní pokročilé metody měření koeficientu tření, realizované pomocí experimentálních přístrojů – tribometrů. Tyto přístroje a s nimi spojené pokročile metody byly detailněji popsány s důrazem na měření třecí síly a jejich výhody či omezení. Byla rozebrána problematika přesnosti metod.

In this thesis was discussed measuring of friction coefficient. Phenomenon of fiction and basic physical methods of determining friction coefficient. were described. This work was rather oriented to modern advanced methods, realised by experimental devices - tribometers. These devices with methods were described in focus to measuring of friction force. Their advantages or disadvatnages were described too. In detail was discussed the accuracy of methods.
Overview of present metods and devices for friction coefficient measuring in lubricated contact of rubbing surfaces.
Keywords: tření; koeficient tření; tribometr; pin-on-disc; tenzometr; snímač síly; friction; coefficient of friction; tribometer; pin-on-disc; strain transducer; force gauge