Biotechnologické využití bakterií rodu Aneurinibacillus - Linhartová, Iva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Termofilní zástupci bakterií rodu Aneurinibacillus patří mezi producenty biopolymerů, konkrétně polyhydroxyalkanoátů. Polyhydroxyalkanoáty představují zajímavý polymerní materiál, protože mají vlastnosti srovnatelné s konvenčními obalovými plasty. Značnou nevýhodou a překážkou jejich využití je vysoká cena. Cílem práce tedy bylo prověření dalších možností využití bakterií rodu Aneurinibacillus. Vybranými oblastmi tohoto zkoumání byly vlastnosti pro podporu růstu rostlin a antimikrobiální aktivita. Testy byly prováděny pomocí kultivačních experimentů. Produkce kyseliny indoloctové byla stanovována spektrofotometricky, produkce sideroforů potom růstem na selektivním médiu. Schopnost solubilizovat fosfáty byla stanovována využitím média obsahujícího nerozpustné fosfáty. Množství polyhydroxyalkanoátů a jejich složení byla stanovováno plynovou chromatografií. Schopnosti spojované s podporou růstu rostlin nebyly u většiny zástupců rodu Aneurinibacillus prokázány (vyjma produkce kyseliny indoloctové). Produkce antimikrobiálních látek byla prokázána u Aneurinibacillus spp. AFN2, s možnými náznaky u dalších zástupců.

Thermophilic bacteria of the genus Aneurinibacillus are known producents of biopolymers namely polyhydroxyalkanoates. Polyhydroxyalkanoates are an attractive polymer material thanks to their biodegradability, biocompatibility and characteristic comparable to conventional plastic. Among other issues their price is a limiting factor in their widespread use. Thus, the aim of this paper was to scout other possible uses of these microorganisms. With a specific focus on plant growth promotion and antimicrobial activity. These abilities were tested using cultivation methods. Production of indole acetic acid was assessed spectrophotometrically, siderophore production was assessed by growth on a selective medium. The ability to solubilize phosphates was assessed using agar plates containing insoluble forms of phosphates. Production of polyhydroxyalkanoates was assessed using gas chromatography. Of the abilities associated with plant growth promotion only production of indole acetic acid was confirmed in the Aneurinibacillus spp. used. Antimicrobial activity was found in A. ANF2, with possibilities for other species as well.
Biotechnological use of bacteria of the genus Aneurinibacillus
Keywords: Aneurinibacillus; biotechnologie; podpora růstu rostlin; antimikrobiální aktivita; Aneurinibacillus; biotechnology; plant growth promotion; antimicrobial activity