K projektu Výzkum lidové architektury - současný pohled na odkaz lidové architektury - Korčáková, Alžběta (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2011)
Současný pohled na odkaz lidové architektury je proměnlivý. Různí se také pohledy odborníků z řad architektů, etnologů, pracovníků památkové péče. Nicméně lidová architektura je součástí kulturního dědictví a měla by tedy být i v naší pozornosti v komplexním nazírání. Výsledky výzkumu v oblasti Uherskohradišťská jsou ukázkou a srovnáním určitého vzorku, který umožňuje nahlédnout alespoň okrajově do situace na tomto území.
Keywords: Lidová architektura, kulturní dědictví, památková péče, výzkum, Uherskohradišťsko, Moravské Slovensko, Slovácko