Návrh vysokootáčkového asynchronního motoru - Klíma, Petr; Ondrůšek, Čestmír; Mach, Martin (International Society for Science and Engineering, o.s., 2021)
This paper describes the design procedure of a 3 kW 180 000 rpm high-speed induction motor. It shows the connection between the electromagnetic a mechanical design of this type of machine. The focus of the paper are the rotor issues, which are mainly the considerable centrifugal forces, magnetic skin effect and bending shapes.

Tento článek popisuje postup při návrhu vysokootáčkového asynchronního motoru o výkonu 3 kW při 180 000 ot/min. Je zde ukázáno propojení elektromagnetického a mechanického návrhu při výpočtu těchto strojů. Článek se zaměřuje především na problematiku rotoru, kde působí značné odstředivé síly, magnetický skin efekt a pro určité otáčky vznikají ohybové tvary.
Design of a high-speed induction machine