Vývoj architektury IP Multimedia Subsystem - Hladíková, Vladimíra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Bakalářská práce je vypracována se zaměřením na konvergenci sítí a služeb v mobilním prostředí s implementací IMS. V první části jsem se věnovala důvodům vzniku nového systému, kterým je IMS (Internet Protocol Multimedia Subsystem) a jaké možnosti tato architektura přináší uživatelům. Jsou zde samozřejmě zmíněny instituce a organizace, které se vývojem tohoto systému zabývají. V této kapitole je stručně popsána historie jednotlivých standardizačních částí. V další části je popsána architektura IMS, její hlavní části a funkce. Je zde popsáno, které služby je možno pomocí tohoto systému poskytovat. Pro zajištění kvalitního přenosu v sítích založených na IP protokolu je nutno také zajistit určitou kvalitu služeb QoS (Quality of Service), proto je tomuto tématu věnována jedna z dalších kapitol. Jsou zde popsány principy zajištění kvality. Hlavním faktorem ovlivňujícím kvalitu přenosu je, jaký typ dat je po IP sítích přenášen. Další kapitola je věnovaná autentizaci a autorizaci v IMS sítích. Zejména objasnění spojení s protokolem Diameter. V další částí jsem se věnovala VoIP (Voice over IP), přenos hlasu po IP sítích. Je zde popsána základní myšlenka přenosu hlasu IP sítěmi. Pro přenos hlasu IP sítěmi jsou důležité kodeky, proto je zde uveden jejich přehled. Na to navazuje kapitola věnovaná použitým protokolům, bez nichž by celý systém nemohl fungovat. Jedná se o protokoly SDP (Session Description Protocol), protokoly pro přenos dat v reálném čase RTP (Real-time Transport Protocol), RTCP (RTP Control Protocol), RTSP (Real-Time Streaming Protocol) a nakonec nejdůležitější signalizační protokol SIP (Session Initiation Protocol) a jeho propojení se strukturou IMS. V závěru jsou zhodnoceny možnosti IMS v mobilních komunikačních sítích a jejich využití pro VoIP. Mimo jiné jsou vzaty v úvahu i ekonomické vlivy na rozšíření zařízení podporujících služby s implementací IMS pro širokou veřejnost.

Bachelor thesis topic is focused on convergence of networks and services in the environment of mobile networks with implementation of Internet Protocol Multimedia Subsystem (IMS). The first part is, devoted to reasons of design of new system, such as IMS (Internet Protocol Multimedia Subsystem) and which possibilities this architecture brings to users. I mentioned institutions and organizations, which are involved in the development of this system. In this chapter is shortly defined history of single standardised parts. In the next part is defined the IMS architecture its main part and functions. I defined which services of this system are possible to offer. To guarantee the high-quality transfer in the sites based on IP protocol is very important to guarantee quality of QoS (Quality of Service) services. So I take the aim to that in one of the next chapters. I mentioned quality assurance principles. The main factor that influences the quality of the transfer is which type of data is being transferred in IP network. The next charter is devoted authentication and authorisation in IMS network. I described the integration with Diameter protocol. The main part is devoted to VoIP (Voice over IP), the transfer of voice in IP networks. I defined the main idea of transfer of voice in IP networks. Codecs are very important for the voice transfer in IP networks, so I give a conspectus here. The next chapter gives attention to used protocols. The system could not work without them. It goes around SDP (Session Description Protocol), protocols for real-time data transfer RTP (Real-time Transport Protocol), RTCP (RTP Control Protocol), RTSP (Real-Time Streaming Protocol) - and the most important signalling protocol SIP (Session Initiation Protocol) and its integration with IMS. Finally I rated possibilities of IMS in mobile communication network and their use for VoIP. Among others I take into consideration also economical influences over the expansion of equipment supporting services with implementation IMS for general public.
Development of IP Multimedia Subsystem architecture
Keywords: konvergence; multimedia; mobilní sítě; 3GPP; protokol; kvalita služeb; VoIP; convergence; multimedia; mobile network; 3GPP; protocol; quality of services; VoIP