Vliv nastavitelných vestaveb v savce turbiny na charakteristiku a tlakové pulzace - Šuráň, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou sací trouby a její optimalizací pro různé provozní parametry. Rešeršní část se věnuje teoretickému popisu a funkci sací trouby, dále pojednává o doposud známých metodách potlačující tlakové pulzace. Ve výpočtové části autor provádí návrh nové metody a hledá optimální geometrii nastavitelných vestaveb (žeber) pro sací troubu vírové turbiny a následně ji srovnává s výchozí geometrií bez žeber.

This master’s thesis deals with the draft tube and its optimization for various operating conditions. The research investigates the theoretical description and function of the draft tube and explains known methods of suppressing pressure pulsation so far. In the computational part, the author proposes a new method and designs optimal geometry of adjustable installations (ribs) for the draft tube. Finally, the comparison with the default geometry without ribs is performed.
Influence of adjustable installations in the turbine draft tube on the characteristics and pressure pulsations
Keywords: Sací trouba; vírová turbina; CFD; tlakové pulzace; Coriolisovo číslo; Draft tube; swirl turbine; CFD; pressure pulsations; Coriolis number