Analýza a ověření metody měření průtoku krve v cévní protéze pomocí triboelektrických materiálů - Hanák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku triboelektrických nanogenerátorů (TENG) a možnosti využít je jako zdroje energie získané pohyby cévní protézy, a tím analyzovat průtok krve cévní protézou. První část práce se věnuje literární rešerši v oblasti kardiovaskulárního systému. Dále se práce věnuje problematice cévních náhrad, analyzuje různé typy a výrobu cévních protéz a zkoumá možnosti integrace triboelektrických generátorů na tyto protézy. Také se zabývá otázkou kompatibility materiálů a optimalizací spojení mezi cévní protézou a TENG za účelem efektivního sběru energie. Práce se zaměřuje na metody elektrické charakterizace TENG implantátů, zahrnující přístupy k měření generovaného proudu a napětí. Jsou rozebrány různé typy těchto kontaktů a jejich elektrické vlastnosti. V praktické části práce jsou navrženy a vytvořeny typy triboelektrických nanogenerátorů. Jsou zobrazeny a znázorněny elektrické odezvy jednotlivých triboelektrických nanogenerátorů, nanesených na cévní protéze, na stimulaci mechanickým namáháním stěny protézy.

This diploma thesis focuses on the issue of triboelectric nanogenerators (TENG) and the possibility of using them as sources of energy obtained by the movements of a vascular prosthesis, and thus analyzing blood flow through a vascular prosthesis. The first part of the thesis is devoted to literature research in the areas of the cardiovascular system. Furthermore, the thesis deals with the issue of vascular replacements, analyzes various types and production of vascular prostheses and examines the possibilities of integrating triboelectric generators on these prostheses. It also addresses the issue of material compatibility and optimization of the connection between the vascular prosthesis and the TENG for efficient energy harvesting. The work focuses on the methods of electrical characterization of TENG implants, including approaches to measure the generated current and voltage. Different types of these contacts and their electrical properties are discussed. In the practical part of the work, types of triboelectric nanogenerators are designed and created. The electrical responses of individual triboelectric nanogenerators applied to vascular prostheses to various types of stimulation are shown and illustrated.
Analysis and validation of a method for measuring blood flow in vascular prosthesis using triboelectric materials
Keywords: Triboelektrický nanogenerátor (TENG); cévní protéza; PVDF; peristaltické čerpadlo.; Triboelectric nanogenerator (TENG); vascular prosthesis; PVDF; peristaltic pump.